Travtips Solänget 20-05-19

Travtips Solänget – Tisdag 19 maj 2020

V64 (lopp 4 – 9)

V64-1 (lopp 4)
Loppet
: Årgångstopp mot segerstaplande snackhäst.
Tipsettan: Nr 9 Gorm är en kulltopp som kvalade in till Kriteriet där han dock blev oplacerad. Därefter har han tagit tre segrar, två andra- och en tredjeplats på sex starter. Utvecklats fint under vintern och inlett den viktiga fyraårssäsongen på strålande sätt. Jättebra senast vid seger på nytt svenskt rekord. Svårstoppad!
Motbudet: Nr 7 Järvsömalla är bra i grunden. Klart bra på slutet. Med därframme igen. Så även nr 1 Tekno Lynet som inte var så stort slagen av tipsettan senast, och har ett betydligt bättre läge den här gången. Given vid gardering.
Skrällen: Nr 6 Laxfaks är en riktig ”snackis” som inledde karriären med åtta raka segrar. Har därefter varit skadedrabbad genom hela karriären för tidigare ägaren/tränaren Timo Nurmos. Hästen har hunnit bli hela 12 år med tio segrar på endast 13 starter. Numera leasas han av amatör där han gjort comeback med en sjätteplats. Bör såklart gå framåt med lopp i kroppen och en så veritabel segermaskin får naturligtvis inte nonchaleras.

V64-2 (lopp 5)
Loppet
: Tvåhästarslås i stayerloppet.
Tipsettan: Nr 8 Kalashnikov lever på styrkan och gynnas av den dryga distansen. Relativt litet fält läggs också på pluskontot då hästen borde hamna bra till direkt. Säljer sig dyrt.
Motbudet: Nr 9 Vincent Horse imponerade vid sprinterseger senast. Att det nu är två varv längre tar vi inte så hårt på. Love You-sonen är Bergh-tränad och bekymras säkert inte av den lilla detaljen.
Skrällen: Fint lopp med flera dugliga konkurrenter bakom favoritduon. Nr 2 Otroligosåfin är en klart duglig fyraåring som sett jättefin ut på slutet. Distansen är ingen nackdel. Se upp! Passa också ”långskottet” nr 3 Lollipop Girl som satt fast med rubbet kvar i årsdebuten. Kan slå till.

V64-3 (lopp 6)
Loppet
: Fräck lösning i snårig spårtrappa för kallblod.
Tipsettan: Första tanken är att helgardera. Loppet känns omöjligt att bena ut… Men efter en stunds funderande är det två hästar som ”sticker ut”. Nr 6 Bara Blixten vann ett av två lopp som treåring och i år har han platsat i tre av fem starter. Näst senast svarade han för en urstark insats då han länge gav ännu obesegrade Ulvsåsen en riktig match. Möter ingen av den kalibern den här gången och blir svårslagen om han sköter sig. Den fräcke spikar…
Motbudet: …men vi rekommenderar en dubbling på kupongen. Nr 9 Slotts Rigel har ännu inte vunnit lopp men väl platsat i fyra av sju starter. Gjort det klart godkänt i lite tuffare sällskap och står inför en lämplig uppgift här.
Skrällen: De flesta i loppet gör faktiskt auto-debut. Bara tre som varit med bakom bilen tidigare. Nr 3 Ronja N.N. är en av dessa, och i hittills enda försöket var hon duktig som tvåa på fin tid bakom en för bra motståndare. Perfekt läge och måste passas.

V64-4 (lopp 7)
Loppet
: Ny spårtrappa med femton bakom bilen. Här kan det smälla!
Tipsettan: Bara erkänna att här har vi dålig koll. Tidigare meriter saknas helt och det finns egentligen ingenting att ta på. Vi går på ren och skär feeling och drar till med nr 5 Global Vertigo som varit godkänd i två formhöjande årsstarter. Läget borde passa utmärkt och vi tror på god spetschans. Kan duga.
Motbudet: Främst nr 3 Trytobeatme som också gjort det helt ok i två årsstarter. Nr 7 Nomo skall också nämnas tidigt. Faktiskt enda hästen med etta i formraden, och senast duktig som tvåa i tuffare gäng. I striden.
Skrällen: Strecka på…

V64-5 (lopp 8)
Loppet
: Tangen Haap hedrar Nordgubbens minne!
Tipsettan: Nordgubben var Björn Karlssons stora favorithäst under uppväxten. Pappa Kenneths kallblodsstjärna som tog hela 72 segrar och tjänade 5,4 miljoner kronor. Här körs Nordgubbens minneslopp och Björn jagar en känslomässig fullträff med sin stjärntravare nr 7 Tangen Haap. Fjolårets vinnare i Elitkampen siktas mot ny triumf i det loppet, och vi räknar med att formen är stigande mot zenit. Bra chans men motstånd saknas verkligen inte.
Motbudet: Flera av landets allra bästa kallblod finns med bakom bilen. Nr 9 Pydin siktas också mot Elitkampen. Han är allroundbetonad och tål offensivt upplägg, men är även speedig och kan lika gärna köras på väntan. Segerstrider.
Skrällen: Nr 3 Järvsöodin och nr 6 Björs Frej är båda distansgynnade och vi påminner att duon blev etta och tvåa i Svenskt Mästerskap förra året. Båda verkar dessutom ha stigande formkurva och måste med vid gardering. Passa även fyrfaldige miljonären nr 8 Smedheim Solan som är synnerligen välmeriterad och som alltid är vass när han serveras rätta smygaren.

V64-6 (lopp 9)
Loppet
: Topplopp!
Tipsettan: Wow. Vilket race det här kan bli! Ruskigt bra anmält till snabbloppet som håller oväntat hög klass. Nr 1 Angle Of Attack drog vinsten i spårlotteriet. Hästen öppnar rejält bakom bilen och trivs särskilt bra i spets. Svårslagen om han lyckas hålla ut startsnabba konkurrenter.
Motbudet: Nr 2 Esprit Sisu utvecklades på strålande sätt hela fjolåret och är nu på väg att kliva in i gulddivisionen. Också rask från början och lever sedan högt på sin frejdiga inställning.
Skrällen: Här finns några givna att nämna i detta välmeriterade gäng. Nr 4 Hard Times vann norska Kriteriet som treåring och Solvalla Grand Prix som fyraåring. Har sedan haft jobbigt med skador och strul men verkar vara riktigt på gång igen. Se upp! Nr 5 Queer Fish är en hedershäst som skrällvann Sweden Cup ifjol. Inte segrat därefter men gör aldrig ett dåligt lopp. Tempogynnad. Måste räknas tidigt. Och på tal om hedershäst. Vad ska man säga om tappre krigaren nr 6 Narold Vox… Haft allvarlig skada men kommit åter och är som 11-åring still going strong. Bra igång och med därframme igen. Nr 7 Going For Gold Zaz imponerade vid segern i årsdebuten på fina 13,4/2160. Troligen ännu lite vassare med loppet i kroppen. Passa också nr 9 Antonio Tabac som ju brakade rakt upp i gulddivisionen och storloppsseger i Holland, via hela åtta segrar under 2018 för Oskar Kylin Blom. Gör nu tredje starten i ny regi och har ett perfekt smygläge.

Övriga lopp
Lopp 1
Loppet
: Orutinerade treåringar.
Tipsettan: Nr 7 O.P.’s Fearless höll fint i debuten, endast slagen av en för bra konkurrent (Albert Zonett). Stabilt intryck och hästen borde ju gå framåt en hel del med loppet i kroppen. Kusken är stensäker och det är troligt att man når ledningen i tidigt skede.
Motbudet: Nr 11 Trumpie är en välstammad herre vars mormor Extreme Lady även lämnat Beau Mec och Red Red Red. Modern har även lämnat löftet Super Sarah. Nåväl, man springer ju inte bara på stammen men vi räknar med att den här också är bra.
Skrällen: Vidöppet lopp där några debuterar och flera endast gjort en start. Det är svårt att peka ut något skrällbud före de andra…

Lopp 2
Loppet
: Kungen troligen bara bäst.
Tipsettan: Nr 5 B.W.Kungen har imponerat vid segrarna men är ännu inte att lita på. Den skrockfulle noterar dessutom att det enligt formraden är dags för ny galopp… Nä, sånt håller vi inte på med. Det lär bli ett offensivt upplägg i det lilla fältet och troligt att hästen övertar ledningen ganska tidigt. Svårslagen felfri!
Motbudet: Jan-Olov Persson har tre hästar med i loppet och kör själv snabbe nr 6 Rappjerv. Denne inledde mycket lovande med övertygande debutseger och gjorde det sedan fullt bra utan att riktigt få till det fullt ut. Sämre under hästen och avslutade säsongen tidigt. Har nu svarat för två plusbetonade insatser vid dubbla tredjeplatser på fina tider i årets starter. Utmanar.
Skrällen: Vi har faktiskt svårt att se någon annan vinnare i loppet. Men nr 4 Klack Tore är inte alls så tokig och var positiv vid tredjeplatsen i årsdebuten.

Lopp 3
Loppet
: Tyvärr bara sex startande, men jättefint lopp ändå.
Tipsettan: Bara sex ston som kände sig kallade trots fina 30 000 i förstapris. Loppet som sådant håller dock riktigt bra klass och det är väl ingen som behöver känns sig helt golvad på förhand. Nr 1 Filippa Am har hittat stilen och visade fin styrka vid nylig seger just här på Solänget. Inte säkert att hon kan svara ledningen men i litet fält borde det ju lösa sig ändå.
Motbudet: Nr 2 Divina är en fartfylld tjej som går en ljus framtid till mötes. Hon har gjort det väldigt bra från hopplösa lägen på slutet. Dags nu?
Skrällen: Är väl ingen skräll, men nr 6 Edrica riskerar kanske bli lite bortglömd. Hon har varit ute i skarpare gäng på slutet och noterade topptid som tvåa på Solvalla. Måste räknas tidigt.

Lopp 10
Loppet
: Vidöppet p21-lopp avslutar tävlingskvällen.
Tipsettan: Inte mycket att glädja sig åt i hästarnas formrader, men flera kan betydligt bättre. Nr 7 Zätasekinen gjorde det klart bra undet fjolåret med tre segrar och totalt nio pallplatser på 16 starter. Kan lägga iväg riktigt bra bakom bilen och kusken kör i flytet. Tror vi på!
Motbudet: Nr 8 Atlas Vendil var också duktig ifjol då han tog tre segrar som treåring. Uselt utgångsläge men väldigt startsnabb och lär laddas. I striden om han sköter sig.
Skrällen: Bröderna Djuse kör båda i samtliga tio (!) lopp under kvällen. Här har nr 1 Good Beer (Mats) perfekt läge för en nyttig smygare, och nr 6 Artie B.Zet (Magnus) är van värre motstånd och duger ju normalt bara fint i detta gäng.

//Douglas Nordsjö