29 april, 2020

Solänget 200502

Årspremiär 2020.

Travtips Solänget – Lördag 2 maj 2020

V4 (lopp 1 – 4)
V4-1
Loppet
: Bara sju till start i detta lopp och de är dessutom utspridda på tre volter. Favoriten har en lämplig uppgift.
Tipsettan: Nr 2 Listas Thaitanic har inlett lovande. Det fyraåriga stoet har segrat i fem av totalt 17 starter. Inledde detta året med tre raka segrar och har sedan gjort det fortsatt bra i betydligt tuffare gäng än detta. Körs av säkre Jimmy Jonsson och måste ses med toppchans från fint utgångsläge. V4-omgångens på förhand bästa spikförslag.
Motbudet: Nja. Ingen som känns riktigt het. Men nr 3 Super Bee är inte så tokig och lär under alla omständigheter bjudas en vettig resa i främre träffen. Kanske kan utmana vid maxklaff.
Skrällen: Känns inte heller så aktuellt. Men nr 4 Benita brukar kunna spurta riktigt rejält när hon serveras rätta ryggresan. Men för seger krävs nog att vår tipsetta gör bort sig och/eller har en sämre dag…

V4-2
Loppet
: Kallblodsmonté med många om budet bakom givna favoriten.
Tipsettan: Nr 10 Hvalstad Odin hade fullt dugliga meriter då han kom till Tjomsland i höstas. Inledde mycket bra i ny regi med två segrar, en andra- och en tredjeplats på fyra starter. Därefter har det dock blivit tre nollor och hästen ströks inför tilltänkt start 27 mars (feber). Formen således dunkel och dessutom gör han montédebut. Men nioåringen är väl ändå bästa hästen i grunden och han rids av duktiga Erica Guldhag som ju skrällvann Montéryttar-SM på Åby ifjol.
Motbudet: Nr 9 Joel Klipp är en riktig hedershäst som alltid gör sitt. Har hamnat i lite poängnöd och får därför göra ett första försök under sadel, vilket känns spännande. Vi tror att formen är bättre än raden och han måste streckas på V4-kupongen.
Skrällen: Nr 4 Bara Fille är ju en ständig outsider. Han är mer än fartfylld och har visat hög kapacitet allt sedan debuten. Är dock minst lika osäker och kan galoppera precis när som helst. Skickliga Lena Fritz i sadeln går in på pluskontot. Se upp!

V4-3
Loppet
: Trampar favoriten rätt från knepiga startspåret?
Tipsettan: Duktiga amatörtränaren Anci Svensson har ett intressant nyförvärv i fyraåriga stoet nr 5 Quiz Roc som fått starta på ganska flitigt och säkert blir allt bättre. Har en hel del galopper i såväl historiken som raden, och är alltså inte att lita på. Femtespår i volten var därmed knappast vad man hoppades på. Om felfri känns det dock som en bra chans för toppkusken Jimmy H Andersson.
Motbudet: Nr 7 Kicking Viking inledde tävlingskarriären lovande men har sedan varit ojämn och under fjolåret fick han inte alls till det. Verkar faktiskt vara kraftigt på gång och är mycket bättre än raden. Spurtade starkt vid andraplatsen på Umåker och senast galopperade han på väg mot ledningen i snabb öppning. Dags nu?
Skrällen: Vidöppet bakom de två nämnda men nr 12 Miskos Caprea är nog formkortet i gänget. Riktigt bra igång och kan hamna riktigt bra till från det här läget. Springspår på tillägg är alltid lurigt, särskilt med s k springband och riskerar såklart bli hängande. Men vid perfekt plankträff kan det också bli en perfekt position redan i första sväng. Streckvärd.

V4-4
Loppet
: Jättesvårt!
Tipsettan: Inte helt enkelt att bena ut den här uppgiften. Men det lär väl bli lite körning om positionerna till en början och därför tror vi en hel del på nr 10 Sheilah Laday som gynnas av hårt tempo. Hon vann inget lopp ifjol med gjorde det bra mest varje gång i hårdare sällskap än detta. Var bl a duktig som fyra i V75-lopp just här på Solänget. Har sedan flyttat till norrland och kommer nu med formhöjande lopp i kroppen. Jimmy H sköter tömföringen!
Motbudet: Hela främre fållan måste räknas med viss chans. Särskilt spännande att se hur kapable nr 3 Quite Right sköter sig i regidebuten efter lång frånvaro.
Skrällen: Nr 11 Digital Engine är stark och rejäl men radade upp några nollor i slutet av fjolåret och blev oplacerad även i årsdebuten. Står illa till propositionsmässigt men borde ändå hamna vettigt till i det relativt lilla fältet. Han tål ett offensivt upplägg och är tuff i slutstriden. Slår till?

V5 (lopp 5 – 9)
V5-1
Loppet
: En eller alla?
Tipsettan: Rutinerade (och framgångsrike) amatören Thule Jonsson har enligt uppgift presenterat tränade vinnare i hela sju (!) decennier. Från slutet på 60-talet alltså, och senast så sent som i tisdags blev det seger med Jagger Boko på hemmabanan Umåker. Svårslaget! Och svårslagen blir nog även hans egenuppfödde nr 1 Entre som visserligen kommit igång sent men som knappast vansläktas. Duktiga modern Donera har lämnat bl a Tambur och Salong, och nog lär den femårige Love You-sonen Entre också kunna flytta på sig. Det är roligt att återse meriterade tusenklubbsmedlemmen Jan-Erik Erikson som borde kunna leda det här loppet från start till mål.
Motbudet: Känns lite hugget som stucket bakom favoriten. Ingen som direkt sticker ut och vid gardering tycker vi nog att man borde plocka med hela bunten i det lilla sjuhästarsfältet.
Skrällen: Tioårige valacken nr 5 Enge Astronaut är ännu segerlös efter 32 starter. Hittills har det som bäst blivit två andraplatser men vid båda dessa tillfällen svarade han för positiva insatser. Formraden är bara bedrövlig men senast gästkörde Robert Bergh som efteråt tipsade ägaren om några intressanta korrigeringar värda att testa. Loppets luring!

V5-2
Loppet
: Orutinerat gäng med bl a fem debutanter.
Tipsettan: Det kanske är att göra det enkelt för sig men känns ändå givet att lägga nr 2 Tinder Lars överst i ranken. Det handlar om ett breddlopp och som alltid måste firma Tjomsland/Jonsson tas på största allvar. Hästen gör debut efter positivt kval i ny regi och nog lär den fyraårige Tekno Odin-sonen sänka den tiden rätt så rejält. Jimmy Jonsson är hur säker som helst och vi räknar med toppchans om han ”bara” håller hästen på benen.
Motbudet: Treårige nr 1 Tallmons Wiking har inlett lovande och hängde senast med på positivt sätt till en tredjeplats på 33,9 full väg. Kort distans den här gången och perfekt utgångsläge. Kan bli serverad en perfekt resa i rygg på ledaren (favoriten?). Måste passas och given vid gardering. Så även hopplöst osäkre nr 7 Guli Frodo som faktiskt skötte sig i samma lopp och blev tvåa på fina tiden 31,4. Vinner väl om han travar och gör om den prestationen…
Skrällen: Sjuåriga stoet nr 12 Lilla Åskan är en annorlunda härstammad ”Kjell Elfving-produkt”. Osäker men rätt så fartfylld och kan slå till om hon sköter sig.

V5-3
Loppet
: En oslipad diamant som vinner igen?
Tipsettan: Nr 11 Bonus Diamant är en fin häst som flera gånger mötte några av kullens allra bästa under treåringssäsongen. Verkar ha mognat över vintern och senast vann han smått överlägset vid en liknande uppgift på Dannero. Den långa distansen är således inget som besvärar och Jan Ove Olsens Derbyhopp måste ses med god chans igen.
Motbudet: Stona ges fördel här och duon nr 3 Förtrollad och nr 6 Dans Mani står väldigt bra inne i loppet. Förtrollad mötte tipsettan senast och var då hårt betrodd på förhand. Var då fullt godkänd i årsdebuten men utan chans att försvara sig till slut. Bör gå framåt med loppet i kroppen och får absolut inte nonchaleras.
Skrällen: Nr 10 Prins Odin är en segervan nioåring med hela sex fullträffar på totalt 23 starter. Återkommer nu med dunkel form efter två års frånvaro, men är så bra i grunden att han säkert kan duga direkt.

V5-4
Loppet
: Heltäckt med fyra av sju?
Tipsettan: Nr 3 Florens V.J. är en av fyra segerlösa i loppet. Hon kan öppna och utgångsläget är det bästa tänkbara. Blir nog svårfångad om hon lyckas sno åt sig ledningen.
Motbudet: Gardera V5-systemet med de tre som vunnit varsitt lopp. Nr 2 Bottnas Estelle gjorde det helt ok som femma med galopp i årsdebuten. Borde vara lite förbättrad efter den genomköraren. Nr 5 Fool’s Desire mötte oftast lite tuffare motstånd under fjolåret.
Skrällen: Nr 4 Affair Amok är nyttig och kanske kan ge finska teamet Hansen/Östman sin första seger på nya hemmabanan.

V5-5
Loppet
: Hemmaseger i avslutningen?
Tipsettan: Nr 3 Jon Sånna står uppstallad vid banan. Den nioårige fuxen agerar ojämnt men bra dagar duger han fint i betydligt värre gäng än detta. Brukar vara i ordning efter uppehåll och har en väldigt explosiv inställning. Trivs allra bäst när han får gå på väntan, med rätta resan ska han ha en vettig chans att sänka det här gänget.
Motbudet: Nr 2 Peck är en synnerligen välstammad herre. Han ”fasades ut” under tuff uppträning men är bara fem år gammal och borde ha en hel del att hämta framöver. I striden.
Skrällen: Nr 4 Selenge har gjort det riktigt bra på slutet. Normalt med därframme igen. Nr 11 Gobo’s Uppercut var positiv som femma i hårt 3140-lopp senast.

//Douglas Nordsjö