7 maj, 2020

Solänget 20-05-09

Lördagens V65-omgång.

Travtips Solänget – Lördag 9 maj 2020

V65 (lopp 3 – 8)

V65-1 (lopp 3)
Loppet: Rivig inledning att vänta med många spetsjägare i sprinterlopp.
Tipsettan: Jättesvårt att ens ana vem som blir favoritspelad men eftersom vi befinner oss i ”Foppa-land” får nr 9 Foppa Sisu första V65-strecket. Det är en riktigt fin travare som ännu inte helt fått till det, men som blixtrat med några klart plusbetonade insatser. Riktigt bra vid seger i kortlopp just här på Solänget i höstas och kan nog få en passande resa i draget.
Motbudet: Lite av samma här, loppet är väldigt jämnt och svåranalyserat. Nr 8 Filippa Am inledde lovande men visade sedan inget extra under en längre tid. Men farten finns där definitivt och hon har gjort det bra vid två starter i ny regi. Behöver såklart tur från det stängda utgångsläget.
Skrällen: Nr 3 Dream Weaver är streckvärd. Varit jämn och säker i nya regin och har två lopp i kroppen. Spetsbud med Jill Ivarsson som är en orädd friskus och säkert laddar det som går från början. Med därframme igen.

V65-2 (lopp 4)
Loppet: Svårt igen. En eller alla…? Vi tar ställning och spikar oss ur ”problemet”.
Tipsettan: Nr 4 You Only Live Once drog in drygt 200 000 kr på 14 starter förra året. Tog då fyra segrar i betydligt tuffare omgivning än detta. Innerspår på tillägg är ju inget drömläge men kusken är ”vaken” och löser nog den lilla detaljen i god tid. Normalt mycket svårslagen här!
Motbudet: Nr 13 Nacrous är ojämn och inte att lita. Men väldigt speedig när hon är på rätt humör och behagar sköta sig. Vass avslutning som tvåa senast. Se upp!
Skrällen: Nr 12 African Coast har hög kapacitet och normalt duger han ju fint i ett sånt här gäng. Inte fungerat på slutet och senast kom galoppen i ledning dryga varvet från mål. Får inte nonchaleras.

V65-3 (lopp 5)
Loppet: Räcker tre streck i öppet montélopp?
Tipsettan: Vi tycker att tre höjer sig över mängden. Nr 1 Carlos Chablis gör debut under sadel men det oroar inte särskilt. Tränaren har koll på läget. Michelle Larsson rider och hon brukar vara offensiv. Perfekt utgångsläge över kort distans. Spets och slut?
Motbudet: Nr 2 Anton Bore har gjort det bra i monté på slutet. Vann på fin tid i Gävle och näst senast trea på Solvalla. Utmanar.
Skrällen: Linda S Hedström tillhör de bästa och mest rutinerade montéryttarna i landet. Nr 10 Framante gör sin första montéstart men nog lär tränaren ha testat grejen i jobb… Måste räknas tidigt.

V65-4 (lopp 6)
Loppet: Kallblodslopp för ston. Här kan det smälla!
Tipsettan: Femton kallblodsston gör upp i flerklasslopp. Skrällvarning utfärdas. Nog ingen tvekan om att nr 12 Backestjärna är snabbast i fältet. Återkommer nu till sin gamla hemmabana, men med karakteristisk formrad innehållande en seger och fyra galopper. I striden OM felfri.
Motbudet: Går väl att välja och vraka, kanske, men nr 14 Berglund Svarta har gjort det riktigt bra i ny regi och tjänat pengar i sju av nio starter, och redan tagit två årssegrar. Hon är startsnabb och kan hamna bra på det trots dubbla tillägg. Givet streck.
Skrällen: Nr 5 Vinkinga Vilja riskerar bli lite bortglömd men är klart bättra än raden. Platsade i sex av tio starter under fjolåret, har inte fått till det i år men fått en pust efter tre februari-starter. Tränaren är duktig på att ställa i ordning och Henke Svensson är underskattad som ”kallblodskusk”. Slår till?

V65-5 (lopp 7)
Loppet: Segerkusken garanterat en tjej…
Tipsettan: Tävlingskvällens tänkta tema var ”Tjejkväll” men av detta blev ju intet i dessa ”corona-tider”. Men därför skrevs detta tjejlopp ut och det är alltså tolv kvinnliga kuskar som gör upp. Nr 5 Axl Brown har imponerat på slutet med tre segrar och en andraplats på fyra årsstarter. Femtespåret kan givetvis ställa till det och man verkar medvetet ha sökt sig till autolopp. Men hästen är vettig och körs av skickliga Malin Viklund så vi räknar med felfri avgång. Svårstoppad då.
Motbudet: Nr 2 Andre Agassi var bra mest hela fjolåret och vann ju bland annat Amatör-SM med Jimmy H Andersson. Normalt lämplig uppgift här men även han har lite lurigt utgångsläge.
Skrällen: Läget är ingen höjdare men djäklar vilken form nr 12 Whitsun Madonna har. Vann fyra lopp ifjol men har hittat ytterligare växlar i år. Gjort det väldigt bra i tuffa V75-lopp med bland annat två andraplatser efter vrålstarka avslutningar. Omgångens drag!

V65-6 (lopp 8)
Loppet: Streckkrävande avslutning i vidöppet stolopp.
Tipsettan: Treåriga nr 3 Global Brexit är minst rutinerad i fältet med blott fem starter innanför västen. Inledde lovande med debutseger och sedan bra som tvåa och trea på Bergsåker, medan det blivit galopper vid längre resor till Solvalla. Läget borde passa utmärkt och om felfri måste hon ses med god chans.
Motbudet: Nr 4 Persos Lime tog senast en välförtjänt seger efter att ha varit bra igång en längre tid. Rejäl insats och säkert med därframme igen.
Skrällen: Nr 12 Lisa S.E. är snabb men strular ofta till det. Brukar alltid vara bra i hårdare gäng men sedan knyter det sig när hon liksom ”står på tur”. Betydligt värre senast men galopperade då inne på upploppet i snabb avslutning efter hängresa. Dags nu?

Övriga lopp
Lopp 1
Loppet: Toppstammad fyraåring utmanas av debuterande treåring över lång distans.
Tipsettan: Nr 3 Albert Zonett är en son till Hilda Zonett, och med Love You som far kan man lugnt konstatera att på den avdelningen finns inget övrigt att önska. Fick inte till det i tre fjolårsstarter men vann senast direkt i årsdebuten på Umåker. Går säkert framåt med loppet i kroppen och lär bli svårslagen här.
Motbudet: Inga fel på härstamningen gällande främste utmanaren heller. Nr 1 O.P.’s Fearless som faktiskt gör tävlingsdebut i ett långlopp. Rätt så ovanligt men det finns rejäl styrka i stammen så det oroar knappast. Spännande start!
Skrällen: Nr 10 Galak Beji är en franskättad herre som säkert är distansgynnad. Måste räknas tidigt.

Lopp 2
Loppet: Lundahl ute efter revansch.
Tipsettan: Nr 7 Mjölner Herakles var senast slagen av nr 6 Slotts Lena då de startade över samma distans, nu står han 20 meter bakom. Det låter ju inte så bra men jag är inne på att han tar snabb revansch. Tror att han ska vara lite hårdare och han borde ha gått framåt rejält med loppet i kroppen.
Motbudet: Slotts Lena noterade en topptid som tvåa över lång distans i sin blott tredje start. Slog vår tipsetta då och kan naturligtvis göra det igen.
Skrällen: Nr 9 Guli Frodo är en typisk outsider. Fartfylld men galopplysten herre. Riktigt bra på fin tid näst senast, och sist kom han bort i (typ) världshistoriens rörigaste start då i stort sett hela fältet galopperade bort sig. Se upp!

//Douglas Nordsjö