27 augusti, 2014

Månadsbrev juni/juli

Månadsbrev juni-juli 2014

Göran Westman, Ordförande i Västerbottens travsällskap

 

En sommar vi sent kommer att glömma, värme, torka och mindre höskördar jämfört med förra året. Vi kan glädjas åt svenska travframgångar på andra sidan Atlanten. På hemmaplan har sommartravet glatt oss med publikframgångar och spännande lopp. Kallblodsloppen har varit välfyllda i Norrland och på Dannero genomfördes för första gången två kallblodslopp på V75 med omsättning över det förväntande. På varmblodsidan har vi hemmahästar som meriterar sig för större lopp i södra Sverige.

Vi har tappat två A-tränare till Örnsköldsvik och Finland. Marcus Savin blir kvar i närområdet och Rainer Björkroth flyttar hem till Finland. RB hade ett framgångsrikt första år med över en miljon inkörda pengar. Därefter har det gått trögare. Gemensamt för båda är svårigheten att finna hästägare. Västerbottens travsällskap får undersöka vad vi kan göra för att förbättra förhållandet för gamla och nya hästägare. Vi har också tagit upp en diskussion med Hästägarföreningen om detta.

Under försommaren tog Solängets styrelse beslut om att vända sig söderut för att ingå Trav Västernorrland med Dannero och Bergsåker. Vi har fortsatt möjlighet till samverkan med Solänget i enskilda frågor. Det betyder emellertid att vi kan planera vår verksamhet utifrån våra egna förutsättningar i samverkan med Lycksele. Nya samverkansformer kan utvecklas med Skellefteå och Boden. Kontakt har tagits med ST centralt för hur vi på bästa sätt kan utveckla sporten och spelet på Umåker i en stad som växer och då inte minst på Tegssidan.

Sommarstaden Umeå kan behöva en större dag för trav och familjeaktiviteter. Vi behöver också en större tävling som uppstart till hösten. Samverkan med nya lokala föreningar skall undersökas. Veteranbilsutställning, musikframträdanden kan varvas med travtävlingar live eller från nätet. Istrav är också fullt möjligt att utveckla.

I augusti kommer Kusk-EM att arrangeras med Europas bästa kuskar. Det är ett arrangemang som ingår i kulturhuvudstadsåret med fem deltävlingar i Umeå. Väl mött.

Med travhälsning

Göran