2 september, 2019

Susanne är laddad inför hemmafesten

Hemmatränaren Susanne Osterling ser fram emot årets höjdpunkt på Solänget.

Det handlar om STL-tävlingar med V75-spel arrangerat av ATG. Och hon skall för första gången få chansen att köra i anrika Silverörnen, som ju är banans största lopp med 200 000 kronor i förstapris.
Uppladdningen påbörjas redan ikväll då Susanne inbjudits att delta i Helen Ann Johansson Invitation på Mantorp. Ett inbjudningslopp för landets bästa kvinnliga körsvenner, som Susanne för övrigt vann 2016. I år kör hon Lee Sånna som tränas av Jan Hellstedt.
– Tränaren säger att hästen har toppform men vinner sällan och har ett svårt utgångsläge med spår sju bakom bilen. Det blir nog svårt att vinna i år, men roligt vara med i dessa sammanhang och självklart ska vi göra ett försök. Är man bara med kan man också vinna, säger Susanne som flyger från Umeå till Stockholm och sedan bilar ner tillsammans med brorsan Mikael.
– Man måste ju ha åtminstone en supporter på plats, skrattar Susanne som sedan länge tillhör de absolut mest framgångsrika tjejerna i landet.
Susanne tog sin första kuskseger med Orbit Air 1997. Det var i ett uttagningslopp till Sverigeloppet och pappa Staffan var avstängd.
– Det kanske låter som forntid men då hade lärlingar och hästskötare inte så många chanser att köra lopp. Jag hade därför inte kört så mycket och visst var det lite nervöst då Orbit Air var storfavorit. Men vi löste uppgiften och sedan tog han och pappa andra raka segern i Sverigeloppet på Solvalla. På nytt svenskt rekord dessutom, minns Susanne.
Orbit Air skrällvann ju Silverörnen som 60-oddsare år 1999. Och i år får Susanne chansen att själv köra i hemmabanans största lopp. Hon får förtroendet med Robert Bergh-tränade Officer C.D. Som väl också får sorteras in i skräll-facket.
– Ja, så är det väl. Jag vet inte varför Robert satt upp mig, vi har inte pratat om det. Men det har ju gått bra då jag kört åt honom tidigare och jag blev såklart jätteglad när startlistan kom. Robban kanske tänker att jag är mer motiverad än många andra av att få den här chansen. Officer C.D. har nog inte så stor vinstchans, men det är en jättefin liten häst som är väldigt startsnabb och vi har fått ett jättebra utgångsläge. Jag tror nog att hästen kan tjäna fina pengar i detta gäng, funderar Susanne som kör ytterligare fyra hästar denna tävlingsdag. De övriga dock utanför V75-kupongen.
Det handlar om King Of North (Ricky Eklund) i ett montélopp samt Guli Munter (Urban Johansson), Beyond Tested (Ulrika Rehn) och Silili. Med vem har du största segerchansen på lördag?
– Nja, ingen känns väl riktigt het. Beyond Tested har väldigt hög kapacitet och skulle ju absolut duga om han löper upp till sitt rätta kunnande. Men det har han inte gjort på slutet och det är ganska tufft motstånd över lång distans. Guli Munter har fin form och perfekt läge. Men man måste köra lite på chans med honom så det krävs tur för att vinna. Det ska i alla fall bli roligt att vara med den här fina tävlingsdagen på hemmabanan, avrundar Susanne som kanske kan återupprepa pappa Staffans tokskräll i Silverörnen för precis 20 år sedan…
/BOM