20 augusti, 2020

Ska jag dö nu…?

Hemmatränaren Kennet Häggström fick cancerbeskedet i början av juni.

Kennet Häggström (född 1966) är en av fyra proffstränare på Solänget. Han tog ut sin A-licens i november 2014 och har sin hittills bästa säsong 2017 med elva segrar på 71 starter och drygt två miljoner inkört till stallet. Numera driver han en liten rörelse med endast fyra hästar på träningslistan. Under våren kände han sig allt tröttare och hade till och med problem med att orka gå kortare sträckor.
– Men det gjorde mig bara förbannad. Tyckte att det kändes löjligt med tanke på min idrottsbakgrund och att jag nästan alltid är i rörelse på olika sätt. Och tjurig som man är så vägrade jag att uppsöka läkare, berättar Kennet som var en duktig fotbollsspelare (elak, hårdför och synnerligen målfarlig).
I början av juni tvingades han i alla fall iväg till läkarstationen där det givetvis togs prover. Där konstaterades att han omedelbart måste åka vidare till Öviks sjukhus för ytterligare provtagning.
– Jag hade blodvärde på 64. På sjukhuset togs benmärgsprov och svaret lät inte dröja. Blodcancer… Man trodde att det var en form av snabb leukemi och för mig var det helt enkelt ett dödsbesked. Med den här formen av cancer skulle jag ha ett år kvar att leva. Och naturligtvis ville man ju bara grina och jag tänkte mycket på hur det skulle bli för min sambo Eva och barnen. Det var tufft, konstaterar Kennet.
Som dock snabbt blev piggare, innan han åter drabbades av feber under midsommarhelgen. Han fick åka till Sundsvalls sjukhus där han sedan låg med mellan 39 – 40 graders feber två veckor i sträck.
– Jag var helt slut och orkade inte ens lyfta ett glas vatten. Jag fick antibiotika fyra gånger per dag så jag sov ju inget heller, och var stundtals helt borta. Men sedan vände det. Vi fick nya svar och det visade sig att jag istället hade en bra sorts blodcancer. Jag har sedan fått behandling, kroppen har svarat fint på det och just nu mår jag riktigt bra!
Kennet berättar vidare att blodvärdet nu är uppe på 117 och han kollas varje vecka. Hela familjen har såklart lugnats av de senaste beskeden, och läkarna har meddelat att det så småningom skall bli som vanligt igen. Att bli sjuk under den pågående Corona-pandemin var särskilt påfrestande.
– Ja, jag var ju så infektionskänslig eftersom jag nästan helt saknade immunförsvar. Hela situationen blev en mardröm. Men som sagt, nu känns det bra igen, fastslår Kennet som fått hjälp med att köra hästarna och han precis kört ut i den första turen själv igen;
– Ja, det kändes härligt. Hästarna är bra terapi och nu siktar vi framåt igen.
Närmast väntar två starter på lördag. Hemma på Solänget startar Kattis Palema (Susanne Osterling) i Super Ariels lopp, vilket givetvis känns lite extra. Super Ariel var ju Kennets egen uppfödning och tillsammans med henne har han jättefina tävlingsminnen från segrar i Frankrike och i Sto-SM. Hon tog 17 segrar och tjänade nästan fyra miljoner kronor.
– Det är jätteroligt att ha med en häst i just hennes eget lopp. Super Ariel har ju betytt allt för oss. Kattis Palema tar nog ledningen men det hade varit bättre med kort distans. Det är väl några motståndare som är för bra så vi får svårt att vinna, tror Kennet som själv beger sig till Romme (Borlänge) för att tävla med Hope And Dreams som är åter i hans träning;
– Det känns ju bakvänt att åka dit när vi har trav själva på hemmaplan. Men hon har dåligt med startpoäng och det här var en passande proposition. Hon var sliten och helt under isen när hon kom tillbaka till mig men gick 13,1 senast och var duktig då. Hon står med tillägg men det känns inte så blodigt emot. Jorma Kontio kör och jag känner mig inte slagen på förhand, avrundar Kennet som åter är på banan efter en turbulent period.

/BOM