16 augusti, 2019

Lyckad utflykt för Team Frölander

Proffsige amatören Lennart Frölander nära norsk V75-dubbel i Harstad.

Paret Lennart och Linda Frölander håller till i Kornsjö (Bjästa), där man tränar fem varmblodiga valacker. De senaste åren har varit väldigt framgångsrika. Lennarts träningsstall passerade 800 000 kr inkört åren 2015-16, hade sedan en liten dipp (men ändra bra år) 2017 och förra året blev det drygt 850 000 kr inkört. Hittills i år ståtar stallet med åtta segrar på 43 starter och drygt 350 000 kronor.
Den 3 augusti gjorde paret en lång men lyckad utflykt till norska travbanan Harstad där Toutre och Magic Allybis fick känna på grannlandets V75-konkurrens. Men det handlade inte direkt om någon enkel dagstur…
– Nej, verkligen inte, och det är ju mycket man måste tänka på gällande själva logistiken, berättar Linda.
– Vi fick mycket hjälp av en gammal bekant från Boden-tiden, där ju både jag och Lennart tidigare varit verksamma för många år sedan. Vi åkte vid midnatt redan på torsdagen och kom fram till Kalix på fredag morgon. Dit har vi drygt 70 mil och där fick hästarna övernatta i en semesterstängd ridskola, med tillgång till hagar. Det var helt perfekt. Lördag morgon reste vi de resterande trettio milen till Harstad, så det är ju inte liksom ”bara” att ge sig iväg på en sån här tripp, skrattar Linda.
Som sedan kan berätta att Harstad är en jättefin bana där de blev väldigt väl bemötta.
– Det var helt fantastiskt, och även väldigt fina omgivningar. Vi åker gärna dit igen och då får vi lov att stanna några dagar för en mini-semester!
Prispengarna håller inte riktigt samma nivå i Norge, men inom rikstoton (V75) är det ändå riktigt bra. Magic Allybis vann och drog in drygt 50 000 sek. Toutre belönades med drygt 30 000 sek för sin andraplats. John Östman körde båda hästarna.
– Jag vill inte klaga men båda borde faktiskt fått vinna. Vi är jätteglada för hela äventyret men Toutre blev uttryckt i fjärdespår i sista sväng och kusken var väldigt upprörd efter loppet. Hästen tappade segern på den störningen och det var vinnaren som tryckte ut honom. Hästen var jättebra och jag minst lika glad ändå. Men det skulle ju bli ännu bättre, konstaterar Linda.
Toutre noterade 15,5/3050. Kort senare vann stallkamraten Magic Allybis på 14,5/2040a.
– Han var hur bra som helst och vann faktiskt lätt från dödens!
Äventyret tog sedan inte slut bara för att hästarna kommit i mål. Då väntade ju en lika lång hemresa.
– Vi stannade för lite fest efter tävlingarna och alla svenskar som var på plats träffades för att ha lite kul på kvällen. Sedan ville vi nog egentligen bara åka hem, men hästarna går alltid först så vi stannade för ny övernattning i Boden på söndagen. Men jag lovar att det ändå blev en lätt hemresa på måndagen, avrundar Linda efter den lyckade utflykten.
/BOM