4 februari, 2020

Inget Parisäventyr för Björn

De svenska kallbloden tillåts inte starta i Frankrike.

Björn Karlsson och Backegubben var ett av fyra svenska ekipage som skulle vara med i de två årliga kallblodsloppen som körs på Vincennes. Nu blir det tyvärr inte så p g a en olycklig vaccinationsmiss. De fyra svenska hästarna är inte vaccinerade i tid mot herpesvirus vilket är obligatoriskt för att tävla i Frankrike. Därför tillåts de inte att starta.
Svensk Travsports sportchef Petter Johansson har uttalat sig och förklarat det hela på följande sätt;
”Otroligt tråkigt och en rejäl miss från oss. Vi ordnar så att kretsen kring hästarna kan åka ner till Paris som en ren turistresa om de önskar, även om jag inser att det är en klen tröst. Det är förstås väldigt tråkigt för alla inblandade och just nu känns det bara skit”
Svensk Travsports förbundsveterinär Antti Rautalinko förklarar de medicinska reglerna;
”Alla hästar som ska tävla i Frankrike måste vaccineras två gånger mot viruset innan de får starta. Den första sprutan ska tas minst 21 dagar innan den andra, och det är fyra dagars karens fram till start från den andra sprutan. Som senast kan man alltså vaccinera 26 dagar innan start”
Petter Johansson förklarar vad som gick fel.
– Uttagningsloppet i Bollnäs kördes bara 21 dagar innan det första franska loppet, och övriga två hästar togs ut dagen efter. Då var det alltså för sent att hinna vaccinera. Det finns flera olyckliga omständigheter under processen kring detta, men det är svårt att skylla på någon annan än oss själva i slutändan, konstaterar han.
De norska och finska hästarna skall enligt uppgift vara rätt vaccinerade och kan därför starta i loppen.
/BOM