3 september, 2019

Björn siktar högt

Spang Viktor har siktats mot Säterbests Minne hela sommaren!

Hemmatränaren Björn Karlsson skulle ta sin första kuskseger på V75 redan 2008. Då vann stallets Keik Jo Säterbests Minne på Solänget. Men med Örjan Kihlström i sulkyn…
– Jag var avstängd, inleder Björn med ett litet stänk av bitterhet.
– Ja, jag var ju ung då (21) och hade laddat stenhårt för det där loppet. Att vinna Säterbests Minne på hemmabanan Solänget står högt i kurs i min värld, fastslår Björn.
Hans favorithäst Nordgubben hade vunnit loppet året innan (med Ulf Ohlsson som kusk år 2007) och faktum är att Björns pappa Kenneth tränat de enda tre hemmavinnarna i loppets historia. Han körde själv Svinten 1991. Nu är tanken att det skall bli en fjärde Karlsson-seger i det fina loppet.
Spang Viktor var grym som tvåa i Linje5 på Hagmyren i slutet av juni och jag har faktiskt siktat mot det här loppet sedan dess! det ser ju ut som att hästen varit sämre därefter men det har funnits förklaringar. Jag testade att köra honom barfota bak i Östersund men då fick han det inte att flyta i loppet efter en fin värmning. Två dagar senare visade det sig att han hade en hovböld. Senast på Solänget kändes hästen väldigt fin efter en träningsperiod. Jag hade lagt om träningen redan efter Hagmyren och kört mycket Pullert-vagn. Det har hästen svarat fint på men han har behövt de här två loppen, Nu känns han väldigt kaxig efter senast och jag har en bra känsla, berättar Björn.
Säterbests Minne ser ut att bli ett riktigt topplopp i år. Ett jämnt 15-hästarsfält där knappast någon känns chanslös på förhand.
– Ja, det känns vidöppet. Alla femton hästarna har ju mer än 1000 startpoäng. Men jag har en fin häst som kändes jättestark när jag körde honom imorse. Jag har inget att klaga på och tror på vettig chans!
Efter att det blivit fel vid anmälan har nu Björn också anlitats som kusk i lopp 6 (V75-2), nyinstiftade Super Ariels lopp, där han ska köra Shiver W.F.
– Ja, det ska bli kul att få chansen som catchdriver, skrattar Björn som normalt inte kör så ofta åt andra.
– Nu passar det bra eftersom jag bara har en egentränad under dagen, och det är tid mellan loppen. Det är naturligtvis svårt för mig att bedöma segerchansen men det ska vara en stark och rejäl häst som borde vara gynnad av den långa distansen. Vi kanske kan överraska, avslutar Björn Karlsson