Kursutbud

För mer infromation om Travskolan och våra kurser besök våran  hemsidan.

Solänget Travskola

 

Kursbeskrivning

Knattekurs
För de allra minsta barnen mellan 4-6 år.
Här får du lära dig säker hästhantering, pyssla, rida och köra
.

Minimontékurs
För de allra minsta barnen mellan 4-6 år.
Här får du lära dig säker hästhantering, pyssla¨och rida. Här behöver du som förälder vara med och hjälpa ditt barn att ta in hästen från hagen, sadla, tränsa och leda ponnyn.

För de äldre barnen 7 år och uppåt:

Ponnymontékurs
Nybörjare eller du med erfarenhet.
Här lär du dig runderna i hästens skötsel och beteende.
Du får borsta, sadla och tränsa. Vi rider i skogen, på ridplan, rakbanan och på stora tävlingsbanan. Vi gör allt från att rida barbacka, hoppa, galoppera och travar snabbt i montésits.
Säkerhet i stallet och vid ridning/körning.
1 termin där varje tillfälle är 2 h.

Järn
Nybörjare.
Här lär man sig grunderna i hästens skötsel och beteende.
Du får lära dig sela och sadla. Vi varvar ridning och körning tillsammans med utbildade ledare.
Säkerhet i stallet och vid ridning/körning.
1 termin där varje tillfälle är 2 h.

Koppar
Förkunskap: Järnkurs
Här lär du dig mer om hästens färger och tecken samt raser hos travhästen. Du får också lära dig att sela och köra på egen hand.
1 termin där varje tillfälle är 2 h. 

Brons
Förkunskap: Kopparkurs
För de som kan sela och köra på egen hand. Här lär du dig om hästens sjukdomar, stallapotek och hur en frisk häst ser ut. Du lär dig att visa upp en häst och utveckla din körning ytterligare.
1 termin där varje tillfälle är 2 h.

Silver
Förkunskap: Bronskurs
För de som kan sela och köra på egen hand. Här lär du dig om hästens utfodring, transport av häst och tidtagning vid träning.
1 termin där varje tillfälle är 2 h.

Guld
Förkunskap: Silver
För de som kan sela och köra på egen hand. Här förbereder vi oss för det sista steget, nämligen ponnylicensen. Här lär du dig om hur man talar travspråket, häst till start, tävlingsbanans regler och olika startmetoder.
1 termin där varje tillfälle är 2 h.

Hästsskötselkurs
Inga förkunskaper.
Här får man i första hand umgås med elever på andra dagar. Vi pysslar, myser, är med hästarna eller i Solängetstugan. Vi gör lite som vi vill!

Körlicens ponny
Förkunskap: Guld
För de som kan sela och köra på egen hand. Nu är det slutspurt innan man plockar ut körlicensen här lär du dig bland annat tävlingsreglemente, travarhälsan, utövning av startmetoder, doping med mera.
1 termin där varje tillfälle är 2 h till 2,5 h.

Montélicens ponny
Förkunskap: Mycket bra ridkunskap, Guld
För de som kan sadla och rida på egen hand. Här lär du dig hur viktigt det är med träning och balans hos dig som Montéryttaren och hur det påverkar hästen, hur fystest för Montéryttare utförs, tävlingsreglamentet, travarhälsan, utövning av startmetoder, doping med mera..
1 termin där varje tillfälle är 2 h till 2,5 h.

För ungdommar och vuxna:

Storhästkurs
Förkunskap: Ponnylicens eller mycket god häst och travkunskap
Här går vi igenom träning av travhäst, inkörning, skoning, specialutrustning, övar mer på voltning och följer med på en tävlingsdag tillsammans med någon av våra A-tränare.
Mål: Att få verktygen till att ta klivet in till stortravet, ta storhästlicens, skaffa egen storhäst, bli B-tränare eller annan aktiv inom travsporten.

Vuxen Steg 1
Inga förkunskaper.
Här får man lära sig hästens normala beteende och behov, hästens sinnen, större yttre anatomiska delar, hovens anatomi och funktion, travhästens vanligaste färger, tecken och ras.
Praktiskt går vi igenom säker och grundläggande skötsel av häst, selens och vagnens delar samt selning av häst.
Körningen består av hur man kör både ponny och storhäst i skritt och trav på tävlingsbana samt precisionsbana.
1 termin där varje tillfälle är 2h.

Vuxen Steg 2
Förkunskap: Vuxen Steg 1.
Här får man lära sig stallbyggnadens olika utrymmen, normalvärdet för frisk häst, vanligaste sjukdomar, grundläggande regler om smittspridning, stallapotekets innehåll, hästens fodermedel och enklare utfodringsprinciper, travhästens vanligaste träningsmetoder och principen för tidtagning.
Praktiskt går vi igenom stallrutiner, stallskötsel, grundläggande visitering. hur man visar häst vid hand på korrekt sätt, utrustningens skötsel, säker lastning, transport av häst, skötsel av travhäst efter träning.
Körningen består av tempobedömning och tidtagning.
1 termin där varje tillfälle är 2h

Vuxen Steg 3
Förkunskap: Vuxen Steg 1 & 2.
Här får man lära sig de viktigaste reglerna för körning på tävlingsbanan, specialutrustning till travhästen, hur man läser information i en startlista, några vanliga travtermer.
Praktiskt går vi igenom vart start och mål är på sin hemmabana, hur utrustningen förbereds till en starthäst, hur hästen förbereds inför start, hur hästen sköts om efter ett lopp.
Körningen består av de viktigaste reglerna för körning på tävlingsbanan, köra i angivet tempo på tävlingsbanan självständigt med tidtagarur och körspö samt hur en provstart genomförs.
1 termin där varje tillfälle är 2h.

Privatlektion
Här får du extra tid med full fokus på det du vill lära dig och det du vill göra. Vi anpassar lektionerna efter dina önskemål tillsammans med våran kunskap. Privatlektionerna kan både vara för en deltagare men också för flera om man till exempel är en hel familj som vill gå tillsammans.